Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Havaj si stěžovala na Trumpův imigrační dekret, soud žádost smetl ze stolu

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Honolulu - Soudce amerického federálního soudu Derrick Watson ve čtvrtek odmítl řešit stížnost státu Havaj na Trumpův protiimigrační dekret. Ostrovy požadovaly, aby se zákaz cest do USA nevztahoval na prarodiče, tety a strýce lidí žijících ve Spojených státech.

Soudce nevyhověl žádosti havajských právníků, kteří chtěli přesné vysvětlení, co znamená "vztah bona fide" k lidem či subjektům v USA, kterým nejvyšší soud vymezil skupinu lidí, na něž se zákaz cest do země nevztahuje.

Soudce prohlásil, že s žádostí o specifikaci pojmu se stát musí obrátit na nejvyšší soud, který koncem června platnost Trumpova výnosu umožnil.

Vztah bona fide znamená vztah v dobré víře a odborníci na právo hodnotí tuto formulaci jako problematickou, neboť imigrační úředníci budou muset rozeznat, zda žadatel o vízum podmínku splňuje. Zatímco tchán či snacha podle kritérií vydaných Bílým domem za svými příbuznými do USA přicestovat může, babička či strýc nikoli.

Trumpův dekret se vztahuje na obyvatele šesti většinově muslimských zemí Íránu, Sýrie, Libye, Jemenu, Súdánu a Somálska.

Témata:  Havajské ostrovy USA přistěhovalectví Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.