Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud povolil uchovat zmražené tělo mrtvého vůdce sekty, podle jeho následovníků jen medituje

Indie
Indie
Foto: tourism.gov.in

Dillí - Členové sekty "Mise probuzení božského světla" jsou navzdory lékařskému konstatování klinické smrti na následky infarktu v lednu 2014 pevně přesvědčeni, že jejich vůdce stále hluboce medituje a jednoho dne se probudí. Indický soud jim povolil, aby si tělo gurua uchovali ve zmrazeném stavu.

Ašútóš Mahárádž zemřel po srdeční zástavě v lednu 2014. Jeho údajný syn požaduje od té doby vydání těla, aby ho mohl nechat zpopelnit podle hinduistických rituálů. Odmítnutí ho tak podle jeho advokáta donutí obrátit se na indický nejvyšší soud.

Ve hře je i obrovský majetek sekty, který se odhaduje na deset miliard rupií (3,5 miliardy korun). Vedení sekty, která má prý 30 milionů věřících v 15 zemích světa, tvrdí, že Mahárádž nikdy žádnou partnerku neměl a žil v naprosté duchovní čistotě.

Guru Mahárádž založil sektu v roce 1983 jako neziskovou spirituální organizaci v indickém státě Paňdžáb, kde je nyní v mrazícím boxu uložené jeho tělo.

Témata:  Indie sekty

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy