Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teroristický útok v Manchesteru: Britská policie zveřejnila nové informace

Policie Velké Británie
Policie Velké Británie
Foto: Filip Toužimský, EuroZprávy.cz

Londýn – Policie věří, že sebevražedný atentátník Salman Abedi, který zaútočil na účastníky koncertu Ariany Grande v Manchester Areně, nejednal sám. S odvoláním na vyšetřovatele to uvádí britská média.

Abedi odpálil bombu ve foyer stadionu 22. května letošního roku, zabito bylo 22 lidí včetně sedmi dětí. K masakru se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).

Policie již dříve informovala, že věří Abedi sestavil bombu sám několik dní před útokem. Dodala však, že není jasné, zda při získávání materiálů pro výrobu bomby jednal sám. Po útoku policie postupně zadržela 22 lidí, nikdo z nich ale nebyl obviněn a všichni byli propuštěni.

Dnes však policie odhalila, že věří, že mu při osnování útoku pomáhali i další osoby. Předpokládá se, že Abedi začal sestavovat detonátor v dílně v jižní části Manchesteru, kde žije jeho rodina. Přístroj však údajně dokončil v jiném bytě.

Atentátník opustil Británii a 15. dubna odjel do Libye, zpět se vrátil dne 18. května. Jeho bratr Hashim a otec Ramadan byli zadrženi v Libyi. Hashim údajně řekl, že věděl, že jeho bratr měl něco v plánu a že byl radikalizován ve Velké Británii dva roky před smrtícím útokem.

Témata:  výbuch v aréně v Manchesteru Salman Abedi policie Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy