Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie možná stanoví kvóty na příjem migrantů z Afriky

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Hamburk/Řím - Příjmová kapacita migrantů v Itálii "není neomezená". Právě to dnes na okraj summitu zemí G20 v Hamburku uvedl italský premiér Paolo Gentiloni.

„Nemohu se smířit s myšlenkou, že existuje mezinárodní záchranná operace na moři, ale příjem (migrantů) jen v jedné zemi," upozornil Gentiloni s poukazem na fakt, že drtivá většina migrantů z Afriky do Evropy směřuje přes Libyi právě do Itálie.

Gentiloniho předchůdce ve funkci Matteo Renzi naznačil, že země by mohla stanovit limit pro množství přijímaných přistěhovalců. „Nesmíme mít pocit viny, pokud nemůžeme přijmout všechny. Musíme zachraňovat všechny, ale nemůžeme všechny v Itálii přijmout," řekl.

Itálie v minulých dnech již několikrát apelovala na ostatní země Evropské unie, aby jí s přívalem migrantů pomohly. Ministři vnitra zemí Evropské unie ve čtvrtek v Tallinnu tvrdili, že Itálie není v nynější migrační krizi osamocená. Některé konkrétní italské požadavky, například otevření přístavů dalších evropských zemí pro migranty zachráněné na moři, ale zůstaly nevyslyšeny.

Od ledna dorazilo do Evropy přes Středozemní moře přes 100.000 lidí, z toho 85.000 do Itálie.

Témata:  Itálie uprchlíci Matteo Renzi

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy