Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se sešel s Putinem, jednali o vměšování do voleb a Sýrii

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Hamburk - Americký prezident Donald Trump chtěl dnes během vůbec první osobní schůzky se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem odpověď na roli Moskvy v loňských prezidentských volbách ve Spojených státech.

Podle agentury Reuters to prohlásil americký ministr zahraničí Rex Tillerson s tím, že Putin jakékoli nařčení z ruského vměšování odmítl.

"Pokud jde o vměšování Ruska, prezident (Trump) naléhal na prezidenta Putina více než jednou. Prezident Putin takové vměšování odmítl, jako to učinil v minulosti," řekl Tillerson k diskuzi o ruské roli v amerických volbách.

AP uvedla, že Trump jednání právě otázkou o možném vměšování do voleb začal. Lavrov k postoji Moskvy řekl, že Trump přijal Putinovo ujištění, že Rusko do amerických voleb nezasahovalo.

Trump a Putin se také dohodli na příměří na jihozápadě Sýrie, které by mohlo platit od neděle. Na tiskové konferenci po dnešním jednání obou prezidentů na okraj hamburského summitu G20 to řekli ministři zahraničí Ruska a Spojených států Sergej Lavrov a Rex Tillerson.

Lavrov uvedl, že na dodržování klidu zbraní bude dohlížet ruská vojenská policie. Příměří podpořilo Jordánsko.

Během jednání hovořili Putin s Trumpem podle Tillersona o možnosti příměří rozšířit i na další oblasti, kde je podle nich zastavení bojů možné. Šéf americké diplomacie dodal, že Washington s Moskvou mají stejný zájem na tom, aby se v Sýrii obnovila stabilita.

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin USA Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy