Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA i Rusko si pochvalují setkání Trumpa a Putina

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Hamburk - Vůbec první osobní jednání ruského a amerického prezidenta Vladimira Putina a Donalda Trumpa, které se dnes uskutečnilo na okraj hamburského summitu G20, bylo přínosným a konstruktivním počinem. Prohlásili to ministři zahraničí USA a Ruska Rex Tillerson a Sergej Lavrov.

Tillerson odpolední diskuzi označil za velmi dobrou výměnu názorů, ačkoli ne ve všem se Moskva s Washingtonem shodují. Žádný termín dalšího společného jednání obou prezidentů stanoven nebyl.

"Jednání bylo velmi konstruktivní," řekl Tillerson s tím, že Putin s Trumpem se "velmi rychle naladili na stejnou notu".

V řadě témat, jako jsou kybernetická bezpečnost nebo nutnost stabilizace Sýrie, oba státníci našli společnou řeč, v náhledu na řešení krize na Korejském poloostrově se ale jejich názory lišily.

"Rusové to vidí trochu jinak než my, proto s nimi o tom budeme dále diskutovat a budeme je žádat, aby činili více. Rusko s KLDR obchoduje," řekl Tillerson. Dodal, že Washington chce na Moskvu naléhat, aby se zasadila o zastavení severokorejských jaderných a raketových ambicí.

Pokud mírové kroky vůči KLDR selžou, tak již podle Tillersona mnoho dobrých možností, jak krizi vyřešit, nezůstane. Americký ministr dodal, že USA i přes nedávné Trumpovo kritické prohlášení na twitteru vůči Pekingu stále věří v pomoc Číny, která je klíčovým spojencem Pchjongjangu.

Témata:  Vladimír Putin Donald Trump USA Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy