Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanecká sněmovna ustoupila, sesazení brazilské prezidentky platí

Dilma Rousseffová
Dilma Rousseffová
Foto: Brasília-DF

Brasília - Úřadující šéf brazilských poslanců Waldir Maranhao odvolal své rozhodnutí anulovat výsledek hlasování o sesazení prezidentky Dilmy Rousseffové.

Deník O Globo zveřejnil dokument, v němž Maranhao oznamuje zrušení svého dřívějšího rozhodnutí předsedovi horní komory parlamentu. K novému názoru dospěl poté, co jeho vlastní Progresivní strana (PP) pohrozila, že jej vyloučí ze svých řad.

Nový verdikt by měl být oficiálně zveřejněn ještě dnes, kdy senátoři zahájí přípravy na středeční hlasování o tzv. impeachmentu.

Maranhao v pondělí původně zrušil dubnové rozhodnutí dvoutřetinové většiny poslanců na žádost generálního prokurátora, který chtěl opakovat hlasování kvůli údajným procedurálním chybám. Předseda senátu José Renán Vasconcelos Calheiros vzápětí označil Maranhaoův krok za nemístný. Poté, co šéf poslanců rozhodnutí změnil, bude mít ve středu konečné slovo horní komora.

Témata:  Brazílie Dilma Rousseffová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy