Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův syn a zeť se sešli s ruskou právničkou, slíbila jim kompro na Clintonovou

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - Podle informací listu The New York Times (NYT) se nejstarší syn Donald, zeť Jared Kushner a exšéf volební kampaně amerického prezidenta Donalda Trumpa setkali s ruskou právničkou napojenou na Kreml krátce poté, co si současný šéf Bílého domu loni zajistil republikánskou nominaci do boje o nejvyšší úřad v zemi.

Setkání se v budově Trump Tower v New Yorku uskutečnilo na počátku června 2016. Donald Trump mladší schůzku potvrdil, šlo podle něj o "krátké seznamovací setkání", které se týkalo především zrušeného programu na adopcí ruských dětí americkými občany.

O účast na této schůzce Trump mladší podle svých slov požádal i svého švagra Kushnera a tehdejšího šéfa prezidentské kampaně svého otce Paula Manaforta. Manafort loni v srpnu na svou funkci rezignoval kvůli obviněním, že pobíral peníze od bývalého ukrajinského proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Podle Kushnerova právníka se manžel Ivanky Trumpové setkání skutečně "krátce" zúčastnil.

NYT s odvoláním na tři nejmenované poradce Bílého domu tvrdí, že Trump junior se schůzkou souhlasil poté, co získal příslib kompromitujících informací na prezidentskou kandidátku Demokratické strany Hillary Clintonovou. Zda pak nějaké takové informace skutečně dostal, není podle deníku jasné. Trump junior tvrdí, že výroky ruské právničky na adresu Clintonové byly vágní a nesmyslné.

Mluvčí týmu právníků prezidenta Trumpa podle agentury Reuters uvedl, že Trump o schůzce s ruskou právničkou nevěděl a neúčastnil se jí.

Témata:  Donald Trump volby v USA Rusko Jared Kushner Donald Trump junior Hillary Clintonová Bílý dům USA

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy