Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Západ USA i Kanady zachvátily požáry, stovky lidí musely být evakuovány

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Vancouver/Los Angeles - Západ USA zasáhla vlna veder a Kalifornie od soboty bojuje s lesními požáry. Velké problémy mají hasiči v okresu Santa Barbara. Podobná situace je i na západním pobřeží Kanady.

Lesní požáry v Kalifornii se rychle šíří a vynutily si evakuaci stovek lidí. Již v sobotu tam bojovalo s plameny přes 2300 hasičů.

Například v centru Los Angeles se rtuť teploměrů vyšplhala v sobotu kolem poledne místního času na 36 stupňů, a padl tak teplotní rekord starý 131 let.

Velké problémy mají hasiči v okresu Santa Barbara, kde jeden z požárů zasáhl území o rozloze přes 9300 hektarů. V souvislosti s požáry bylo hlášeno několik zranění a došlo ke zničení řady domů, píše BBC.

S požáry hasiči musejí bojovat na území celého státu. Jeden z nich vypukl severně od Sacramenta a podle dřívějších informací hasičů zasáhl území o rozloze zhruba 800 hektarů, zničil deset domů a vyžádal si evakuaci několika desítek lidí.

Zhruba se 180 požáry bojují i hasiči na západním pobřeží Kanady. Provincie Britská Kolumbie kvůli nim vyhlásila poprvé po čtrnácti letech stav nouze. Evakuovat úřady musely kolem sedmi tisíc lidí, především z oblasti severovýchodně od Vancouveru. Většinu požárů podle úřadů způsobily blesky, některé ale úmyslně založili i žháři.

Témata:  požáry v USA počasí USA Kanada požáry

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:47

Češi milují kávu. Podle průzkumu ale čaj vede

V Česku si kávu dopřává 84 procent lidí. Průzkum agentury STEM/MARK mezi respondenty ve věku 18 až 64 let ukázal, že pětina z nich si pravidelně dopřává dva a více šálků kávy denně. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy