Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínský disident a nositel Nobelovy ceny Liou Siao-po je v kritickém stavu

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Peking - Čínský disident a nositel Nobelovy ceny za mír Liou Siao-po (61) je údajně v kritickém stavu. Koncem června byl podmínečně propuštěn z vězení, trpí rakovinou jater. Má rovněž onemocněním ledvin, které znemožňuje radioterapii.

Aktivisté bojující za lidská práva vyzývali v posledních dnech čínské úřady, aby povolily převoz nejznámějšího čínského politického vězně k ošetření do zahraničí. Dva západní lékaři - onkologové Joseph Herman z univerzitního centra v Texasu a Markus Büchler z univerzitní kliniky v Heidelbergu - o víkendu uvedli, že Liou může být transportován do ciziny. Nemocnice ale tvrdí, že jeho stav převoz neumožňuje.

Podle lékařů se Liouův nádor zvětšil, pacient má rovněž nízký krevní tlak a trpí částečnou neprůchodností střev. Dodali, že radioterapie by mohla být jednou z metod, kterou by lékaři mohli u tohoto pacienta použít, napsala agentura Reuters.

Na dotaz, zda čínské úřady umožní Liouovi léčbu v zahraničí, dnes mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang řekl: "Čína doufá, že příslušné země budou respektovat suverenitu Číny a nebudou zneužívat jednotlivých případů k vměšování se do jejích vnitřních záležitostí."

Čínské úřady přísně kontrolují veškeré informace o případu známého disidenta. Dvacáté třetí patro budovy číslo 1 univerzitní nemocnice v Šen-jangu bylo uzavřeno a přístup tam mají pouze pacienti a jejich rodinní příslušníci.

Liou si od roku 2009 odpykával jedenáctiletý trest vězení za podvracení státní moci: v Chartě 08, kterou podepsalo přes 350 čínských intelektuálů a která se inspirovala československou Chartou 77, volal po respektování lidských práv a zavedení voleb.

Témata:  Čína rakovina lidská práva lékaři

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy