Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ostuda Bílého domu: Si Ťin-pchinga označil za prezidenta Tchaj-wanu

Čínský prezident Si Ťin-pching
Čínský prezident Si Ťin-pching
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Washington - Bílý dům v oficiální tiskové zprávě zaměnil název Číny a Tchaj-wanu. Země, v jejímž čele stojí prezident Si Ťin-pching, byla označena jako Čínská republika, což je ovšem název používaný pro Tchaj-wan

Dokument byl vydán o víkendu k setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa a čínského prezidenta na summitu G20. Hlavička zprávy Bílého domu ze soboty uvádí Si Ťin-pchinga chybně jako "prezidenta Čínské republiky". Správně mělo být uvedeno, že je "prezidentem Čínské lidové republiky".

Mluvčí čínské diplomacie Keng Šuang dnes prohlásil, že Čína požádala USA o vysvětlení a Washington to označil za technickou chybu. Spojené státy se omluvily a chybu opravily, dodal Keng.

Podle agentury AP je zmíněná chyba zvlášť citlivá kvůli nedávným Trumpovým krokům vůči Tchaj-wanu, které vyvolaly rozhořčení Pekingu. Trump po svém zvolení přijal v prosinci blahopřejný telefonát od tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen a po nástupu do funkce dal najevo, že se necítí vázán politikou jedné Číny.

V únorovém telefonátu s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem ale Trump Peking ujistil, že bude politiku jedné Číny respektovat. Na konci června Spojené státy oznámily, že plánují prodat Tchaj-wanu zbraně v hodnotě kolem 1,42 miliardy dolarů.

Podle zpravodajského serveru BBC News záměna názvů Číny a Tchaj-wanu nebyla jediná chyba, jíž se Bílý dům v prohlášeních během summitu velkých světových ekonomik G20 v Hamburku o víkendu dopustil. O japonském premiérovi Šinzóovi Abem psal například jako o prezidentovi Japonska.

Na fotografii z jednání Trumpa se singapurským premiérem Leem Hsienem Loongem, která se objevila na Trumpově Instagramu, byl zase premiér Singapuru nesprávně označen jako indonéský prezident Joko Widodo.

Témata:  Bílý dům USA Čína Si Ťin-pching 1

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy