Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Jemenu se nekontrolovatelně šíří cholera, zemřelo více než 1600 lidí

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Aden - Epidemie cholery v Jemenu nadále nekontrolovaně postupuje. Nemoc od dubna zasáhla už více než 300.000 lidí a přes 1600 osob infekčnímu onemocnění podlehlo.

"Dnes je u více než 300.000 lidí podezření na onemocnění. Více než 1600 jich zemřelo," napsal Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) sídlící v Ženevě.

Mezinárodní zdravotnická organizace (WHO) ve své zatím poslední bilanci uvádí, že od 27. dubna do 2. července bylo ve 21 provinciích nejchudší země na Arabském poloostrově zaznamenáno 262.649 případů podezření na choleru a 1587 úmrtí.

Epidemie cholery v Jemenu propukla v říjnu roku 2016. Nákaza se šířila do prosince, kdy začal počet případů klesat, nemoc se ale zcela vymýtit nepodařilo. Druhá vlna epidemie pak začala v dubnu.

Jemen má 26 milionů obyvatel, z toho téměř 15 milionů je odříznuto od zdravotní péče. V zemi zničené občanskou válkou je nyní funkčních jen asi 45 procent zdravotnických zařízení.

Témata:  Jemen cholera zdravotnictví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy