Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Západní pobřeží USA a Kanady sužují požáry: Situace se zhoršuje, tisíce lidí musely opustit domovy

požár
požár
Foto: Pixabay

Los Angeles/Vancouver - Na jihu Kalifornie bylo kvůli rozsáhlým lesním požárům evakuováno 5000 lidí, v západokanadské provincii Britská Kolumbie už víc než dvojnásobek. Většinu požárů dle úřadů způsobily blesky, některé ale úmyslně založili i žháři.

Kalifornské úřady důrazně varovaly místní obyvatele, aby po výzvách hasičů bezodkladně opustili své domovy, a zachránili se tak před požárem šířícím se na západě USA a Kanady.

Na západě Kanady byl kvůli postupujícímu ohni zastaven provoz dvou měďných dolů, zaměstnanci byli evakuováni a přístupové silnice uzavřeny. V Britské Kolumbii byl už o víkendu vyhlášen stav nouze, poprvé od roku 2003. Hasiči zaznamenali přes 230 lokálních požárů, z nichž deset ohrožuje lidská obydlí.

Ke zdolávání živlu byla povolána kanadská armáda, která hasičům dodává speciální letadla a vrtulníky. Postiženým vyplácí finanční pomoc kanadský Červený kříž.

Témata:  požáry v USA USA Kanada požáry

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy