Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V bosenské Srebrenici dnes byly pohřbeny ostatky desítek muslimských obětí masakru

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Srebrenica - U příležitosti 22. výročí masakru v bosenské Srebrenici dnes byly pohřbeny ostatky 71 muslimských obětí. Pohřbu se dnes zúčastnily desetitisíce lidí.

Do země dnes byly uloženy desítky nově identifikovaných obětí masakru z roku 1995 v tomto městě. Ostatky 71 obětí, včetně sedmi dospívajících chlapců a jedné ženy, byly pohřbeny na zvláštním hřbitově u příležitosti 22. výročí zločinu.

Mrtví byli uloženi vedle více než 6000 dalších obětí krveprolití, jež byly dříve objeveny v masových hrobech. Nejmladší nově identifikované oběti bylo 15, nejstarší 72.

Pohřbu se zúčastnila také 22letá Adela Efendicová, aby se zúčastnila pohřbu pozůstatků svého otce Senaida. „Bylo mi 20 dnů, když ho zabili. Nemám slov, která by vysvětlila, jaký je to pocit pohřbít otce, kterého jsem nikdy nepotkala," řekla.

Vraždění ve Srebrenici, které celkově nepřežilo asi 8000 mužů a chlapců a které Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) označil za genocidu, se událo během války provázející rozpad tehdejší Jugoslávie.

Témata:  Bosna a Hercegovina muslimové

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy