Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Generálním tajemníkem OBSE se má stát švýcarský diplomat Greminger

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Mauerbach (Rakousko) - Generálním tajemníkem Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) bude švýcarský diplomat Thomas Greminger. Na jednání v rakouském Mauerbachu se na tom dnes předběžně shodlo 57 zástupců členských zemí OBSE. 

S odvoláním na zdroje z diplomatických kruhů to napsal server deníku Der Standard. Podle něj se podařilo domluvit i obsazení dalších tří dosud volných vedoucích pozic. Formální rozhodnutí o jmenování nových představitelů OBSE má padnout ve středu. Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz, jehož země OBSE předsedá, ale doufá, že vyjednanou dohodu všichni dodrží.

Greminger je dlouholetým švýcarským velvyslancem při OBSE. Podle agentury APA se těší důvěře Západu i Ruska od roku 2014, kdy neutrální Švýcarsko OBSE předsedalo.

Členské státy podle Kurze souhlasily i s dalšími třemi personálními návrhy Rakouska. Vysokým komisařem OBSE pro národnostní menšiny se prý stane bývalý generální tajemník organizace Lamberto Zannier a zástupcem pro svobodu sdělovacích prostředků někdejší francouzský státní tajemník pro evropské záležitosti Harlem Désir. Jako vedoucí Úřadu pro demokratické instituce a lidská práva pak má být jmenována islandská exministryně zahraničí Ingibjörg Sólrún Gísladóttirová.

Fakt, že funkce v čele OBSE zůstávaly až dosud volné, naznačuje podle Der Standard, že činnost organizace byla zvnitřku blokována. Stálý ukrajinský zástupce v OBSE Ihor Prokopčuk řekl, že průlomovou shodu umožnilo Rusko, které přestalo stát v opozici. V OBSE se rozhoduje konsensuálně.

OBSE vznikla v roce 1995 z Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě (též Helsinská konference) a je největší mezinárodní organizací zaměřenou na otázky bezpečnosti. Jejími členy je 57 států z Evropy, Asie a Severní Ameriky.

Témata:  OBSE Rakousko Švýcarsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy