Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Začíná dvoudenní summit Ukrajiny a Evropské unie, v Kyjevě bude jednat Tusk i Juncker

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Kyjev - V Kyjevě dnes začíná dvoudenní summit Ukrajiny a Evropské unie. Vedle asociační dohody se bude řešit pokrok Ukrajiny v zavádění reforem a konflikt v Donbasu. Účastníci jednání proto chtějí opět připomenout, že Moskva nese v prosazování mírového procesu zvláštní odpovědnost.

Unii na jednání zastoupí předseda Evropské rady Donald Tusk a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, Kyjev pak prezident Petro Porošenko.

Asociační dohoda, kterou Kyjev s unií podepsal v roce 2014, začne plně platit od září, většina jejich ustanovení je už teď uplatňována v dočasném režimu. Od ratifikace si pak obě strany slibují hlubší rozvoj spolupráce, a to od oblasti bezpečnosti a zahraniční politiky přes finance a daně až po vědu, výzkum a vzdělávání.

Unie chce na summitu opětovně zdůraznit svou podporu nezávislosti, suverenity a územní celistvosti Ukrajiny, která se potýká s proruským povstáním na východě země a s ruskou anexí ukrajinského Krymu.

Témata:  EU Ukrajina Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.