Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katarský obchod zahraniční sankce nenarušily, tvrdí ministr hospodářství

Katar
Katar
Foto: Pixabay

Ankara - Katarský ministr hospodářství a obchodu Ahmad bin Džasím Sání se dnes v Ankaře setkal se svým tureckým protějškem Nihatem Zeybekcim. Řekl, že sankce proti Kataru ze strany čtyř arabských zemí v čele se Saúdskou Arábií nenarušily jeho námořní a letecký obchod.

Zeybekci upozornil, že Turecko poslalo do Kataru již 197 nákladních letadel, 16 kamionů a jednu loď, aby pomohlo této zemi zajistit její denní spotřebu poté, co minulý měsíc vyhlásila čtveřice dalších arabských států v regionu proti Dauhá sankce.

Saúdská Arábie, Bahrajn, Spojené arabské emiráty a Egypt přerušily s Katarem v červnu diplomatické styky právě kvůli jeho údajné podpoře terorismu. Zároveň proti němu vyhlásily dopravní a obchodní blokádu. Mimo jiné po Kataru chtějí, aby uzavřel televizi Al-Džazíra, přerušil kontakty s Íránem a ukončil podporu teroristických skupin.

Čtveřice arabských států v úterý upozornila, že v sankcích bude pokračovat, dokud Katar neustoupí.

Katar se kromě Turecka a Íránu může ale opřít i o podporu USA, s nimiž v úterý podepsal dohodu o boji proti financování terorismu.

Témata:  Katar Turecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.