Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínskému disidentovi Liou Siao-poovi selhává dech, utrpěl septický šok

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Peking - Čínský disident a nositel Nobelovy ceny za mír Liou Siao-po je v kritickém stavu a selhává mu dýchání. Německá vláda vyzvala Peking, aby umožnil Liouovi opustit zemi a vyhledat péči lékařů v cizině.

Liou, který byl koncem června podmínečně propuštěn z vězení, trpí rakovinou jater v konečném stadiu. Nemocnice ve městě Šen-jang, kde Liou leží, ale tvrdí, že pacientův stav převoz znemožňuje. Dva západní lékaři - onkologové Joseph Herman z univerzitního centra v Texasu a Markus Büchler z univerzitní kliniky v Heidelbergu - o víkendu ale uvedli, že Liou může být transportován do ciziny.

"Vyzýváme čínské úřady, aby kladly na první místo humanitární aspekty tohoto případu a umožnily (Liouvi)... rychle odjet ze země," řekl na dnešní tiskové konferenci mluvčí německé vlády Steffen Seibert s tím, že Německo je silně znepokojeno zhoršujícím se stavem Lioua.

Podle posledních zpráv z nemocnice se Liouův stav zhoršuje, utrpěl septický šok a v těle se mu vytvořily krevní sraženiny. I přes dialýzu mu selhávají ledviny a také játra a je bezprostředně ohrožen na životě. Pacient podle čínských lékařů prý také potřebuje podporu dýchání, jeho příbuzní ale podle dnešní zprávy z nemocnice citované agenturou AFP odmítli, aby byl intubován. V jakém je Liou skutečně zdravotním stavu, je těžké zjistit. Čínské úřady přísně kontrolují veškeré informace o případu.

Liou si od roku 2009 odpykával jedenáctiletý trest vězení za podvracení státní moci: v Chartě 08, kterou podepsalo přes 350 čínských intelektuálů a která se inspirovala československou Chartou 77, volal po respektování lidských práv a zavedení pluralitní demokracie v zemi.

Témata:  Čína Německo lidská práva lékaři

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy