Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU obchoduje s bezpečností lidí, zlobí se kancelář Orbána

Viktor Orbán
Viktor Orbán
Foto: kremlin.ru

Ankara/Budapešť – Mezi nejspornější body dohody Turecka s Evropskou unií o uprchlících patří umožnění Turecku bezvízového přístupu do EU. Pro server EuroZprávy.cz se k této situaci vyjádřila kancelář maďarského premiéra Viktora Orbána.

Víza nebudou zadarmo

Kancelář v rámci rozhovoru pro EuroZprávy.cz uvedla, že Maďarsko bude vyžadovat, aby Turecko splnilo veškeré požadavky, které jsou pro bezvízový styk s Evropskou unií nastaveny.

Zdůraznila, že není možné, aby se „obchodovalo s bezpečností lidí v Evropě, včetně maďarských občanů."

„Pokud bychom umožnili Turecku bezvízové cestovaní před Gruzií a Ukrajinou kvůli nějaké dohodě, ohrozili bychom tím důvěryhodnost celé Evropské unie," dodala kancelář.

Na dotaz EuroZpráv.cz, zda se premiér domnívá, že dohoda EU s Tureckem pomáhá zastavit nebo dostat pod kontrolu uprchlickou krizi, kancelář uvedla: „Dohoda EU s Tureckem je nutná a my budeme podporovat jakoukoliv bilaterální dohodu s kterýmkoliv státem, ze kterého migranti mohou do Evropy dorazit."

Peníze Turci potřebují

Nedomnívá se také, že by finanční pomoc pro Turecko ve výši 6 miliard euro, kterou se EU v rámci dohody zavázala do konce roku 2018 vyplatit, byla zbytečná nebo příliš vysoká. „Zaplatit Turkům bylo dobré rozhodnutí, protože sami nejsou tlak migrace schopni zvládat," vysvětlila ve svém vyjádření kancelář.

Na závěr pro EuroZprávy.cz kancelář premiéra okomentovala možný odchod Velké Británie z Evropské unie, který hrozí v rámci blížícího se referenda.

„Pro EU by bylo velkou ztrátou, pokud by se Velká Británie rozhodla, že chce v budoucnu z EU odejít. Evropa v rámci EU potřebuje mít odkaz bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové a jeho hodnoty," uvedla.

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko Turecko

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.