Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko zaslalo eurokomisi obhajobu kvůli výtkám k migraci, kritiku odmítá

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha/Brusel - Česko prostřednictvím vládního zmocněnce pro zastupování před Soudním dvorem EU zaslala Evropské komisi své vyjádření ve sporu o nepřijímání migrantů. Brusel vytýká Česku, že neinformuje v pravidelných intervalech o počtech žadatelů, které by mohla přijmout z Řecka a Itálie.

Evropská komise zahájila řízení pro neplnění povinností s ČR, Polskem a Maďarskem 14. června. Vadí jí, že tyto státy nepřebírají od Itálie a Řecka migranty z jiných zemí podle stanovených kvót. Podle komise uvedené tři země přes opakované výzvy porušují své právní povinnosti a neberou ohled na své závazky vůči Itálii, Řecku a dalším státům unie.

Výtky ohledně neplnění kvót Česká republika odmítá. ČR měla čas na odpověď do dnešního dne. "Výtky ohledně neplnění kvót jednoznačně odmítáme. Navíc na území Itálie a Řecka není v současné chvíli nikdo, kdo splňuje podmínky pro relokaci, proto je jakákoliv nabídka ze strany ČR bezpředmětná," uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Česká republika byla podle něj na své území připravena přemístit 50 uprchlíků, a to 30 z Řecka a 20 z Itálie. Po bezpečnostních prověrkách ČR přijala z Řecka 12 lidí. "Itálie v případě první nabídky nedodala potřebné doklady, na druhou nabídku vůbec nereagovala," podotkla mluvčí ministerstva vnitra Lucie Nováková.

Ministerstvo vnitra dále uvedlo, že Itálie a Řecko neposkytují dostatečnou součinnost pro úspěšné přemístění uprchlíků. Za nejvíce problematický označilo systém registrace osob a jejich identifikace. "Kromě toho, že v tuto chvíli jsou jakékoliv nabídky ze strany ČR bezpředmětné, Česká republika je konzistentně přesvědčena o nefunkčnosti celého systému povinných kvót," podotkla Nováková. Relokační program má podle ní od počátku nedostatky a migranty se nedaří umísťovat a integrovat ani dalším členským státům EU.

"Navíc se relokace nesetkávají s ochotou samotných migrantů systém využít nebo je jimi naopak zneužíván k usnadnění cesty do preferovaného státu," dodala. Poukázala na to, že se dosud podařilo ze stanovených kvót umístit celkem jen 15 procent uprchlíků.

Řízení může po několika fázích skončit až před unijním soudem a následně vysokou pokutou a penále.

Témata:  Česká republika EU uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.