Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet uprchlíků mířících do EU klesá, největší zátěž nesou Španělsko a Itálie

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Řím - Počet uprchlíků, kteří dorazili v první polovině letošního roku do EU, se ve srovnání se stejným obdobím loňska snížil o 68 procent. Hlavní břemeno dle dnešní zprávy agentury Frontex leží na Španělsku a Itálii.

Za polovinu roku 2017 hranici EU překročilo 116.000 osob. Počet migrantů, kteří dorazili do Španělska, se ztrojnásobil, v případě Itálie nárůst činil 21 procent. Jenom v červnu bylo na čtyřech hlavních trasách do EU při nelegálním překročení hranic zadrženo 30.700 lidí.

Do Itálie za prvních šest měsíců roku dorazilo 85.000 osob. Cestu přes střední část Středozemního moře podnikají především Nigerijci a Guinejci.

Do Řecka za půl roku dorazilo asi 9000 uprchlíků, tedy o 94 procent méně než za první polovinu roku 2016. V červnu se ve srovnání s květnem snížil počet uprchlíků, kteří zamířili k řeckým ostrovům, avšak zvýšil se počet osob, jež do země přišly pozemní hranicí z Turecka. Na této východní uprchlické trase podle Frontexu převládají Syřané, Pákistánci a Iráčané.

V západní části Středomoří se počet uprchlíků zadržených při nelegálním přechodu hranice EU ve srovnání s loňskem ztrojnásobil. Trasu použilo za prvních šest měsíců roku více než 9000 osob. Zvýšil se jak počet lidí, kteří do EU mířili přes španělské africké enklávy Ceuta a Melilla, tak těch, kteří použili námořní cestu.

Pro balkánskou trasu zpráva Frontexu neuvádí čísla, pouze konstatuje, že tam při pokusu překročit hranici EU byl zadržen jen malý počet osob.

Témata:  uprchlíci EU Itálie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy