reklama

Zákon o nevládních organizacích schválil parlament v Budapešti v červnu. Zpřísňuje kontrolu úřadů nad nevládními organizacemi finančně podporovanými ze zahraničí. Podle kritiků vlády premiéra Viktora Orbána je zákon součástí širší snahy vlády dostat pod kontrolu nezávislé instituce v zemi.

Organizace s ročním příspěvkem ze zahraničí nejméně 7,2 milionu forintů (613.000 Kč) se mají registrovat a informovat úřady o financování. Pokud tak neučiní, budou jim hrozit vysoké pokuty a zákaz působení. Budou se také muset označovat za "organizace využívající zahraniční financování".

První místopředseda komise Frans Timmermans prohlásil, že komise kritizovaný zákon o nevládních organizacích pečlivě prostudovala a podle jejího názoru neodpovídá evropskému právu. "Občanská společnost je základem naší demokracie, a proto by její práce neměla být přehnaně omezována," uvedl.

Podle názoru komise maďarský zákon o nevládních organizacích omezuje právo na svobodu shromažďování, neboť jim může bránit získávat prostředky, a tedy vykonávat svou práci. Zavádí prý také neproporční omezení vůči volnému pohybu kapitálu a vyvolává rovněž otázky ohledně práva na soukromý život a ochrany osobních údajů.

Kvůli kontroverznímu maďarskému zákonu o vysokých školách zahájila komise řízení už na konci května. Nyní jej posunula do další fáze s odůvodněním, že neumožňuje vyšším vzdělávacím institucím svobodně v EU nabízet své služby. Komise si navíc nadále myslí, že zákon jde proti akademickým svobodám, právu na vzdělání a svobodě podnikání.