Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo posiluje armádu. Chystá se velký nábor a nákupy za miliardy eur

Bundeswehr, ilustrační fotografie
Bundeswehr, ilustrační fotografie
Foto: Bundeswehr

Berlín - Německo hodlá reorganizovat svou armádu a do roku 2023 posílit o 7000 vojáků. Tři čtvrtiny budou tvořit řadoví vojáci, čtvrtinu velitelé a administrativní síly. Armáda bude také nakupovat moderní techniku.

Je to první návrh na posílení armády od sjednocení Německa v roce 1990. V posledních 25 letech se počty německých vojáků snižovaly ze 600.000 na současných 177.000.

Kromě vojáků chce ministryně obrany Ursula von der Leyenová přijmout i dodatečných 4400 civilních zaměstnanců. Nábor je rozložený na šest let, protože vzhledem k současnému hospodářskému vzestupu v Německu armáda předpokládá, že nebude k dispozici dostatek volných pracovních sil.

Vojenské odbory rozhodnutí o přijetí posil uvítaly, nicméně žádají o razantnější posílení armády. Podle nich by bylo vhodné přijmout do roku 2023 až 14.500 vojáků.

Ministryně na počátku roku přijala plán nového vyzbrojení armády. V příštích 15 letech by měly německé ozbrojené složky nakoupit desítky tanků, obrněných transportérů a bojových i transportních vrtulníků. Náklady na výzbroj by měly do roku 2030 dosáhnout 130 miliard eur.

Von der Leyenová mimo plánů na nákup nové výzbroje ve vládě prosadila i postupné zvyšování vojenského rozpočtu ze současných 34,3 miliardy eur na 39,2 miliardy eur v roce 2020.

Plány na posílení i vyzbrojení německé armády přicházejí v době, kdy americký prezident Barack Obama vyzval evropské členy NATO, aby výrazněji přispěli k akceschopnosti aliance.

Témata:  Německá armáda Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.