Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko chce multipolární svět a jednotnou EU, tvrdí Lavrov

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Foto: mid.ru

Berlín - Do Berlína dnes přicestoval šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Je podle něj nezbytné vytvořit multipolární svět více mocenských center. Za absurdní označil obvinění, že Rusko chce rozdělit EU.

"Snahy vytvořit unipolární svět v čele s jednou velmocí selhaly," prohlásil Lavrov ve skryté narážce na Spojené státy. "Nová mocenská centra berou svůj osud do vlastních rukou a pokusy zastavit tento proces neuspějí," dodal.

Dále ujistil, že v zájmu Moskvy je silná a jednotná EU, se kterou může Rusko spolupracovat v energetice, humanitárních otázkách a v boji proti terorismu. Rusofobní členské státy EU se ale s ohledem k transatlantickým vazbám snaží zablokovat plodnou spolupráci mezi EU a Ruskem, poznamenal v narážce na některé východoevropské země.

Lavrov míní, že krizi na Ukrajině v mnoha ohledech zapříčinila krátkozraká politika EU a USA. Podle něj není dobře, když se sousedé Ruska musí rozhodovat mezi Východem a Západem.

Témata:  Sergej Lavrov Rusko EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy