Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinští politici údajně platí miliardy americkým lobbistům, nejvíce je využívá Tymošenková

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Kyjev - Ukrajinští politici za poslední tři roky převedli na konta amerických lobbistů dvě miliardy dolarů. Nejaktivnější je v tomto směru vůdkyně strany Vlast a expremiérka Julija Tymošenková. Kancelář prezidenta Petra Porošenka v této podezřelé praxi ale jede taky.

Najímání lobbistů v zámoří ukrajinští politici skrývají a pracují se svými americkými kontakty prostřednictvím nejrůznějších fondů. Ukrajinský server Novoje Vremja uvádí, že své informace čerpá z finančních výkazů amerických lobbistických firem, které jsou ze zákona povinny předkládat tyto dokumenty úřadům USA.

Dvě velké americké lobbistické firmy Wiley Rein a MKW Group například podle serveru spolupracují se společností Aveiro, která má ukrajinské vedení, jejím sídlem je Belize a účty má v Lotyšsku. Společnost Wiley Rein přes Aveiro zprostředkovala setkání členů vedení strany Vlast se zahraničním výborem amerického Senátu, píše Novoje Vremja.

Lobbisté z firmy Barbour Griffith&Rogers Group (BGR) údajně dostali zakázku od společnosti Ukraine Investment Alliаnce, za níž stojí zástupce šéfa Porošenkovy kanceláře Dmytro Šymkiv. Představitelé BGR se prý setkávali i s nejmenovaným "přítelem prezidenta".

Využívání amerických lobbistů bylo časté i v éře bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Platby dostával i Paul Manafort, který do loňského srpna působil jako šéf volebního týmu Donalda Trumpa.

Témata:  Julija Tymošenková lobbing Ukrajina Petr Porošenko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.