Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kotlebovci na Slovensku ohlásili rozšíření hlídek ve vlacích, i když jim to zákon nedovoluje

Marian Kotleba
Marian Kotleba
Foto: Reprofoto SME

Bratislava - Krajně pravicová strana Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) rozšíří svoje hlídky ve vlacích, což zdůvodňuje zvýšením bezpečnosti cestujících.

Hlídkování ve vlacích strana předsedy Banskobystrického kraje Mariana Kotleby provozuje i po změně příslušného zákona. Parlament s platností od letošního roku rozhodl, že dohled nad veřejným pořádkem a ochranu cestujících ve vlacích a na nádražích mohou vykonávat pouze policie nebo osoby, které určí dopravce či provozovatel železniční infrastruktury.

Odborníci již dříve upozornili, že zmiňovaná opatření nezabrání hlídkám LSNS jezdit ve vlacích. Slovenská ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská dříve řekla, že členové hlídek LSNS si pouze "hrají" na to, že hlídkují, a že ve skutečnosti nic nezmohou, protože ve vlacích se jen vozí.

"Neustále jsme dostávali žádosti od lidí, abychom hlídky rozšířili i ve směru z Popradu na Krompachy, kde trať vede přes několik problematických vesnic s vysokým zastoupením asociálních obyvatel, ale zastihnout policisty ve vlaku je téměř nemožné... Od července funguje pravidelná hlídka naší strany na trati Krompachy-Poprad-Liptovský Mikuláš," napsal dnes v prohlášení poslanec LSNS Milan Mazurek.

LSNS uvedla, že hlídky provozuje hned na několika železničních tratích tratích a že v přítomnosti hlídky se "asociálové chovají slušně, sedí tiše a pro své okolí nepředstavují nebezpečí".

Témata:  Marián Kotleba Slovensko železnice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy