Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok v egyptské Hurghadě: Dva mrtví, mezi zraněnými je Češka

Breaking News, čtěte aktuální informace na www.Globe24.cz
Breaking News, čtěte aktuální informace na www.Globe24.cz
Foto: Infografika Globe24.cz

Káhira - Při dnešním útoku nožem v egyptském letovisku Hurgada, při kterém zemřeli dva cizinci, byla zraněna česká občanka. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na egyptský bezpečnostní zdroj. České ministerstvo zahraničí potvrdilo informaci o jedné zraněné Češce, která je v nemocnici. Dostupné informace o obětech útoku jsou nepřehledné. Podle informací serveru EuroZprávy.cz však nejde o teroristický útok. Původně se hovořilo o dvou zraněných Češích.

Zavražděnými turisty jsou dvě německé turistky, napsala agentura Reuters s odvoláním na egyptského generálmajora Muhamada Hamzávího, který má na starosti bezpečnost oblasti u Rudého moře. Hamzáví také prohlásil, že mezi čtyřmi zraněnými jsou dva čeští občané. Podle ministerstva zahraničí je zraněna jedna občanka.

Dříve se objevily zprávy, že zahynuly dvě Ukrajinky. Později agentura DPA s odvoláním na káhirský nezávislý deník Al-Masrí Al-Júm informovala, že zranění pocházejí mimo jiné z Česka a z Arménie. Agentura Interfax s odvoláním na ruský konzulát tvrdí, že mezi zraněnými je i Ruska.

Oficiální písemné zprávy o zraněných Češích české ministerstvo zahraničí nemá, sdělil Černínský palác ČTK. Upozornil ovšem, že v arabských médiích se objevila informace, že mezi zraněnými jedna Češka je.

"Paní velvyslankyně volala do hurgadské nemocnice, kde jí potvrdili, že tam jedna Češka leží. Další údaje ale nesdělili, nechtěli ani poslat kopii pasu," řekla ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová s tím, že informace je třeba nadále považovat za neoficiální.

"Aktuální info k 19.00 k incidentu v Hurghadě: potvrzeno egypt.úřady - jedna Češka (36 let) utrpěla lehké zranění na noze. Je v místní nemocnici, kde ji v následujících hodinách navštíví náš diplomat z CZ ambasády v Káhiře," uvedlo následně na twitteru ministerstvo zahraničí. 

Lagronová pro server EuroZprávy.cz uvedla, že ministerstvo zatím nehodlá měnit aktuální bezpečnostní opatření platící v Egyptě. Nadále tedy platí informace uvedené na webu resortu, kde se uvádí, že "s výjimkou severu Sinajského poloostrova (oblast mezi městy Rafáh, Al-Aríš, Šajch Zuvajd) a západní hranice s Libyí MZV považuje bezpečnostní situaci v zemi za stabilní."

Mluvčí ministerstva pro EuroZprávy.cz s odvoláním na egyptské úřady dále uvedla, že nešlo o teroristický útok. Jaký byl ale motiv útočníka zatím není známo.

Ägypten: Verletzte und Tote bei Messerangriff auf Touristen im Ferienort Hurghada https://t.co/ZWRgrNy4yg pic.twitter.com/XGKYq68Rc9

— Kronen Zeitung (@krone_at) 14. července 2017

Zda je mezi zraněnými v Hurgadě nějaký Čech, není nyní možné potvrdit, ani popřít, řekl ČTK dříve místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. "Sice to vydala některá egyptská média, ale ani policie, ani ministerstvo zahraničních věcí Egypta zatím nic takového nepotvrdily," uvedl. Informaci podle něj nelze zjistit ani na základě jmen hospitalizovaných, která jsou k dispozici. "Není jasné, kdo to vlastně je," dodal. 

V Egyptě je nyní podle Papeže více než 3000 českých turistů, z toho v Hurgadě zhruba 700. Podle informací českého ministerstva zahraničí se útok stal krátce po poledni v hotelu Sunrise v Hurgadě. 

Egyptští vyšetřovatelé sdělili, že útočník ozbrojený nožem, který byl zadržen, připlaval k hotelu z veřejné pláže. Motiv jeho útoku je zatím nejasný.

Témata:  teroristické útoky v Egyptě Egypt Breaking News

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 15:50

Meteorologové kvůli vegetaci varují před nočním mrazem

Meteorologové dnes vydali výstrahu před mrazem ve vegetačním období, který místy udeří v noci ze středy na čtvrtek. Teploty klesnou až tři stupně pod nulu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy