Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skončí Erdoganovy cesty do Evropy? Ve Švédsku by mu mohlo hrozit zatčení za genocidu

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Švédští zákonodárci podali stížnost proti tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi. Viní jej z genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů. Podle deníku The Independent jde o první švédskou stížnost, která je podaná proti hlavě státu. Pokud se jí bude zabývat tamní státní zastupitelství, mohl by být Erdogan dokonce zatčen.

Pět švédských poslanců podalo ke švédskému státnímu zastupitelství žalobu kvůli roli Erdogana v krvavém konfliktu mezi tureckými silami a kurdskými bojovníky od roku 2015. 

Tato stížnost je ve Švédsku první svého druhu, která byla podána proti hlavě státu. Kromě Erdogana se týká také několika dalších tureckých ministrů včetně premiéra Binaliho Yildirima. Pokud bude stížnost přijata, mohl by být na Erdogana vydán zatykač.

„Nás pět zákonodárců odevzdalo stížnost... (žádající) trest za genocidu, zločiny proti lidskosti a válečné zločiny,“ uvedla na tiskové konferenci ve Stockholmu levicová poslankyně Annika Lillemets.

Ve Švédsku byl v 2014 vydán zákon, podle kterého se soudy v zemi mohou zabývat jakýmkoliv případem zahrnujícím zločiny proti lidskosti, bez ohledu na to, kde byl trestný čin spáchán. „Každý, kdo má v úmyslu úplně nebo částečně zničit národní nebo etnickou skupinu lidí .... je vinen genocidou,“ uvádí se v tomto zákoně.

Švédský prokurátor teď rozhodne, zda na podnět zareaguje a zahájí vyšetřování. Pokud se rozhodne případ vyšetřit, mohl by být na Erdogana vydán zatykač.

Člen Strany zelených Carl Schlyter řekl, že doufá, že v dalších evropských zemích by úřady mohly zvážit podobný krok. „Pokud mu bude zabráněno toulat se po Evropě a ovlivňovat evropské země, jak chce, bude to mít vliv na jeho politiku,“ řekl.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Švédsko genocida

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy