Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pouť do Mekky děsí zdravotníky: Mohla by se rozšířit cholera, žlutá zimnice i další nemoci

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Mekka - Světová zdravotnická organizace (WHO) má obavy, že se cholera z Jemenu kvůli tradiční muslimské pouti do Mekky rozšíří. Hrozbou jsou ale i žlutá zimnice a další tropické horečky či nákaza virem zika.

Obavy panují i přesto, že Saúdská Arábie bývá většinou na zvládnutí případného šíření epidemií připravena. Poutě se každoročně účastní přes dva miliony muslimů z království i ze zahraničí.

Odborník na problematiku cholery ve WHO Dominique Legros řekl, že v Saúdské Arábii se díky vhodným opatřením s cholerou nesetkali mnoho let.

"Nezapomeňme, že dnes hovoříme o Jemenu a že do Saúdské Arábie přijíždějí lidé z mnoha zemí. Nemoc se tam díky životní úrovni, zejména díky přístupu k vodě a hygienickým podmínkám, dosud neobjevila. Podle mého názoru jsou dobře připraveni," řekl Legros.

V Jemenu panuje od roku 2014 občanská válka a cholera se tam šíří od prosince. Nakazilo se na 332.000 lidí a více než 1600 osob už choleře podlehlo. Onemocnění se šíří nakaženou vodou a projevuje se hlavně akutním průjmem. Pokud nedostane člověk rychle léky, může ho nemoc zabít do několika hodin.

Legros také poznamenal, že lidé, u kterých se příznaky projeví, představují pouze špičku ledovce. U 80 procent nakažených se totiž žádné projevy neukážou. OSN viní válčící strany v Jemenu, k nimž patří také Saúdská Arábie, že šíření cholery napomáhají. K milionům Jemenců se nedostává dostatek humanitární pomoci a mnozí jsou na pokraji smrti hladem.

Témata:  Saúdská Arábie Mekka cholera Jemen Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy