reklama

List Egypt Independent napsal, že policie zřídila v Hurgadě dodatečná kontrolní stanoviště a prohlíží automobily všech, kdo do letoviska přijíždějí nebo z něj odjíždějí. Hlídky jsou také kolem hotelů.

Podle tohoto zdroje zaútočil Abdar Rahmán Badaví (27) ze severní provincie Kafr aš-Šajch. Má čistý trestní rejstřík, studoval a ve svém domově měl dobrou pověst. Jiné egyptské zdroje ho předtím identifikovaly jako Abdar Rahmána Šamse Dína (28).

Prozatím se ví, že do Hurgady přijel v pátek a až tam si koupil nůž, jímž pak útočil. Koupil si také vstupenku na pláž u jednoho z hotelů, tam pobodal tři ženy a pak přešel na jinou pláž a zaútočil na další tři ženy. Podle prvních zpráv se útočník při výslechu přiznal, že sdílel názory islámských radikálů.

Zástupce ředitele egyptských turistických kanceláří Múdí Šáir očekává, že útok ovlivní zájem turistů. Hotely jsou nyní, kdy vrcholí sezona, podle něj obsazené na 90 procent. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež ČTK sdělil, že nyní je v Egyptě více než 3000 českých turistů, z toho v Hurgadě zhruba 700.