Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS se přesunuje do Afriky: Tunisan bojující v Libyi by mohl nahradit Bagdádího

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Dubaj - Islámský stát (IS) prochází kritickým obdobím a zůstalo mu jen málo velitelů. Chalífu Abú Bakra Bagdádího by mohl nahradit nynější velitel oddílů IS v Libyi. Podle stanice Al-Arabíja se nejčastěji hovoří o Džaláladdínovi Túnisím.

IS potvrdil Bagdádího smrt až tento týden, Moskva o ní hovořila už v červnu. Iráčan Bagdádí se na veřejnosti ukazoval zřídka, nejznámější je ze záběrů, na nichž v roce 2014 z mešity v Mosulu vyhlašoval chalífát Islámského státu.

Nejvýznamnějším velitelem IS je momentálně Túnisí, jehož skutečné jméno je Muhammad bin Sálim Ajúní. Narodil v roce 1982 v tuniské provincii Súsa. V 90. letech emigroval do Francie a před návratem do Tuniska se mu podařilo získat francouzské občanství. Do rodné země přijel roku 2011 a odtud se vydal do Sýrie, kde se účastnil bojů.

Po porážkách, které radikálové utrpěli loni v Libyi, jej Bagdádí jmenoval "emírem" IS pro Libyi. Věřil, že Túnisí je schopen obrátit vývoj bojů v Libyi ve prospěch IS a navázat kontakty s dalšími radikálními organizacemi ze severní Afriky.

Podle arabských médií je pravděpodobné, že po ztrátách v Iráku a Sýrii se IS bude nyní snažit rozšířit své působení právě v Africe, zejména v Libyi, poznamenané stále porevolučním chaosem.

Témata:  Islámský stát Libye Abú Bakr al-Bagdádí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy