Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Juncker varuje: Turecko si obnovou trestu smrti zavře cestu do EU

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Turecko zahájilo přístupové rozhovory s EU před 12 lety a momentálně váznou. Olej do ohně přilil včerejší projev tureckého prezidenta Recepa Tayyipa o obnovení trestu smrti. Pokud by k tomu opravdu došlo, Ankara může na členství v unii zapomenout.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v listu Bild am Sonntag uvedl, že pro EU je důležité, aby Turecko bylo demokratickou a hospodářsky úspěšnou zemí. Turecko "by se mělo Evropě spíše přibližovat, ne se od ní vzdalovat," napsal.

Erdogan v sobotu prohlásil, že počítá s obnovou trestu smrti a že pokud jej parlament odhlasuje, on zákon okamžitě podepíše. Juncker připomněl, že EU představuje "jednotu hodnot" a že pokud Turecko obnoví trest smrti, zavře si tak jeho vláda definitivně dveře k členství v unii.

Juncker kritizoval také poměry, jaké v Turecku po puči byly nastoleny. "Lidská práva, svoboda tisku a právní stát se nesrovnávají se zavíráním lidí do vazby ani s mnohaměsíční izolací novinářů, aniž je proti nim vzneseno obvinění," napsal Juncker. Narážel na případ německo-tureckého novináře Denize Yücela, kterého Ankara obvinila z terorismu a drží od února ve vazbě.

Témata:  Jean-Claude Juncker Recep Tayyip Erdogan trest smrti

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy