Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indictičtí ochránci krav vraždí muslimy, poslední obětí je 16letý chlapec

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Dillí - Indický premiér Nárendra Módí vyzval jednotlivé indické státy, aby dělaly více k zamezení útoků na lidi obviněné z konzumace hovězího. Od roku 2010 bylo při násilnostech souvisejících s posvátnými kravami zabito 28 lidí.

Poslední obětí se minulý týden stal muslimský chlapec (16), kterého obvinili z konzumace hovězího. Spolucestující ve vlaku ho ubodali. V dubnu dav zlynčoval muslimského obchodníka, když přepravoval dobytek, který koupil na prodejní výstavě zvířat. Dva muslimy pak v květnu ubili kvůli podezření z krádeže skotu.

Módí odsoudil násilí proti muslimům, kteří tvoří 14 procent z 1,3 miliardy obyvatel Indie. "Vlády svazových států by měly podniknout přísné kroky vůči asociálním živlům," napsal premiér na twitteru po jednání se zástupci politických stran před pondělním zasedáním parlamentu. Na něm opoziční strany nejspíš nastolí otázku opakovaných útoků tzv. ochránců krav na muslimy.

Ve většině indických států je porážka krav zakázána. Indický nejvyšší soud 11. července zrušil vládní výnos o obchodu s jatečným skotem, což může ohrozit masný a kožedělný průmysl, ovládaný muslimy a dosahující obratu v řádu mnoha miliard dolarů.

Témata:  Indie Naréndra Módí muslimové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy