Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie a ČR budou sdílet informace o dopravních přestupcích

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Paříž - Francie a Česká republika začnou od 19. července sdílet informace o dopravních přestupcích, informovalo dnes francouzské ministerstvo vnitra.

K českým řidičům, kteří se dopustí přestupku na francouzském území - například překročí rychlost a zachytí je radar nebo bezpečnostní kamera - se bude přistupovat stejně jako k řidičům francouzským a naopak, uvádí se v ministerském komuniké.

Českým řidičům, které po 19. červenci ve Francii zaznamená radar, přijde domů oznámení o přestupku a budou muset zaplatit pokutu za překročení rychlosti, uvádí příklad francouzské ministerstvo.

Výměna údajů o registraci vozidla vychází ze směrnice Evropského parlamentu a Rady EU 2015/413 o usnadnění přeshraniční výměny informací o dopravních deliktech v oblasti bezpečnosti silničního provozu.

Informace spojené s dopravními přestupky vedle České republiky sdílí s Francií 12 členských zemí Evropské unie; naposledy na tuto spolupráci přistoupily Maďarsko a Slovensko.

Témata:  Francie Česká republika doprava

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy