Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA se bojí? Kromě Ruska zbrojí i proti dalšímu státu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: INT

Washington - Americké námořnictvo hodlá navýšit počet svých ponorek s jaderným pohonem. Důvodem jsou zejména obavy s rychle se rozvíjející Číny a jejího obranného systému. Čína chce ve svých vodách vybudovat masivní podvodní monitorovací systém.

Americké námořnictvo chce nakoupit velké množství útočných ponorek s jaderným pohonem. Tajemník námořnictva Allison Stiller záměr potvrdil, vyplývá z nových požadavků na rozpočtový rok 2018. Konkrétně jde o Akviziční program pro ponorky třídy Virginie. Aktualizovaný program počítá s navýšením z původně předpokládaných třiceti na čtyřicet osm ponorek třídy Virginia. O záměru informuje server The National Interest.  

Ponorky navíc vyjdou pěkně draho. Jde o druhý nejdražší program v rámci zadávání veřejných zakázek pro armádu, celkem by měl vyjít na 162 miliard dolarů. Námořnictvo chtělo nakoupit také ponorky s balistickými střelami třídy Columbia (SSBN), které by měly nahradit ponorky třídy Ohio. 

Námořnictvo momentálně disponuje 53 ponorkami. První ponorka třídy Virginia se v americkém arzenálu objevila v roce 2004, objednána byla už v roce 1998. Do dneška je v provozu 18 ponorek Virginia. Dalších 28 je už objednaných, nebo čeká na objednávku. Cílovým stavem je přitom vlastnictví 66 ponorek do konce tohoto roku.

Ponorka s jaderným pohonem třídy Virginia je 377 stop dlouhá, může se pochlubit dvanácti svislými raketami a čtyřmi torpédovými trubicemi. Nejnovější lodě jsou také vybaveny modulem Virginia-Payload, který má schopnost spustit 16 jednorázových raket Tomahawk. Ponorky jsou určeny k plnění široké škály úkolů od ničení nepřátelských ponorek v oceánu až po pobřežní bojové operace.

Tyto ponorky v důsledku nahradí ponorky třídy Los Angeles. Virginie byly zvolené také proto, že mají vyšší schopnost operovat v pobřežních vodách, stejně tak disponují lepšími odposlouchávacími možnostmi. 

Je patrné, že trend rozšiřování arzenálu ponorek bude pokračovat i nadále. Povrchové lodě jsou totiž zranitelnější, zejména vůči raketám protivzdušné obrany, které vlastní především Čína. I když je podle serveru zřejmé, že síla Číny na moři zatím není  převratná, v posledních letech dochází k jejímu posilování. Za zmínku stojí Pekingem oznámený plán na vybudování masivního podvodního monitorovacího systému ve vodách na jih a na východ od čínských břehů. 

Témata:  Severní Korea ponorky jaderné zbraně U.S. Navy

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy