Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lesy ČR vypsaly pětiletý tendr za 2,8 miliardy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Hradec Králové - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) vyhlásil pětiletý tendr 2018+ na lesní práce a prodej dřeva od 1. ledna 2018, předmětem soutěže bude 52 územních jednotek, loni to bylo 48 jednotek. Aby podnik získal spolehlivé dodavatele, zohlední při hodnocení své dosavadní zkušenost s firmami.

Odhadovaná hodnota zakázky je víc než 2,8 miliardy korun, objem dřeva k těžbě je 5,1 milionu metrů krychlových. Uzávěrka pro podání nabídek je 5. září.

"Pokud uchazeč o zakázku během posledních tří let neplnil jinou lesnickou zakázku pro Lesy ČR podle smlouvy, můžeme ho ze soutěže vyloučit. V budoucnu může doložit, že přijal účinná opatření pro odstranění nedostatků. Pak jeho účast opět uvítáme," uvedl k novince generální ředitel LČR Daniel Szórád. Vyřazení nekvalitního uchazeče podle něj umožňuje novela zákona o zadávání veřejných zakázek.

Lesy ČR také nově omezí celkový rozsah zakázky, který může získat jeden subjekt či vlastnická skupina. "Chceme podpořit zdravou konkurenci. Znamená to, že dodavatelům patřícím do jedné vlastnické skupiny bude celkem zadána nejvýše jedna třetina veřejné zakázky. Strop má zabránit ovládnutí tendrů jedním nebo dvěma subjekty," uvedl Szórád.

Z 52 jednotek je u 29 soutěž o takzvanou komplexní zakázku. Vítěz tendru dělá pěstební práce i těžbu a se dřevem následně obchoduje. Komplexní zakázka o odhadovaném objemu 2,3 miliardy korun je nejhodnotnější a firmy o ni mají největší zájem. U deseti jednotek se bude soutěžit o zakázku na těžbu s prodejem dřeva v hodnotě prací 152 milionů korun a u 13 jednotek půjde o soutěž pouze na pěstební práce v hodnotě 337 milionů korun.

Zakázky na pěstební činnost podnik vyčleňuje kvůli nabídce pro menší dodavatele. "Nenárokujeme si ani bankovní garance. Přesto jsme větší zájem dodavatelů nezaznamenali. I tak jednotky dále členíme na dílčí zakázky a výsledky monitorujeme a vyhodnocujeme," uvedl Szórád.

Do loňského tendru 2017+ o 48 jednotek se přihlásilo 36 firem, které podaly celkem 313 nabídek. O zakázky se podělilo 14 firem. Vítězná firma Petra a s ní propojená společnost T.E.P. HOLZ uzavřely 13 kontraktů. Firma Uniles uspěla na deseti jednotkách a Progles na šesti.

Témata:  Lesy ČR veřejné zakázky ekonomika lesy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.