Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Hondurasu rok co rok prší z oblohy ryby. A vědci konečně ví proč

Počasí
Počasí
Foto: Pixmac

Ve středoamerickém Hondurasu se v malém městečku rok co rok potýkají se zvláštním úkazem. Podle místních tam pravidelně prší ryby. Jev si vysvětlují jako požehnání od Boha, vědecká vysvětlení spíše odmítají. Ve skutečnosti přitom může jít o pouhé naplavení ryb z nedalekých jeskyní.

Farmářské město Yoro na severu Hondurasu na první pohled nepůsobí nijak zvláštně. Podle amerického deníku The New York Times je v oblasti všudypřítomná chudoba, velké rodiny žijí v cihlových domcích, jejíž pojícím materiálem je bahno a denní jídlo sestává zpravidla z kukuřice a fazolí. 

Každoročně se však jednou za čas stává oblast přeci jen výjimečnou. Z nebe totiž prší ryby. K úkazu dochází jednou nebo i vícekrát ročně během pozdního jara a začínajícího léta. K jevu dochází navíc jen za specifických podmínek přívalového lijáku, blesků a hřmění, kdy se nikdo neodváží vyjít ven. 

Když bouře přejde, místní si vezmou košíky a nádoby a vydají se do rozbahněných ulic. Země je totiž pokrytá stovkami malinkých, stříbrně zbarvených rybek. Pro některé je to jediný okamžiky v roce, kdy se pořádně nají. 

 "Je to zázrak. Chápeme to jako požehnání od Boha" říká 45letý farmář Lucio Peréz. Vědecká vysvětlení úkazu jsou podle něho neprokázaná. "Ne, ne, neexistuje žádné vysvětlení. Tady v Yoro se říká, že tyto ryby nám posílá svýma rukama Bůh," vysvětluje farmář. 

Podle místních k jevu dochází už po několik generací, místo úkazu se čas od času posune. "Nikdo nevěří, že tady prší ryby, ale oni skutečně prší," sděluje pro deník 75letá Catalina Garay. Většina obyvatel přičítá jev někdejšímu španělskému  katolickému misionáři Manueli de Jesús Subirana. Ten v polovině 18. století žádal Boha o osvobození regionu od hladu a chudoby. Podle legendy se následně spustil déšť ryb. 

"Lidé ho milují. Existuje o něm tolik příběhů, že byste byli překvapeni," říká na adresu misionáře José Rigoberto Urbina Velásquez, městský úředník z Yora. 

Lidé, kteří striktně neodmítají vědecká vysvětlení, se kloní k verzi, že rybky žijí v jeskyních a potocích, které jsou v jejich nitru. Tyto prostory se při velké bouři přeplní vodou a vyplaví ryby na zemský povrch. Když deště ustanou, na zemi zůstanou jen vyplavené rybky. 

Další teorie mluví o vodních vírech, které nasávají ryby. Takové víry se objevují například v nedalekém Atlantském oceánu. Pokud by tomu tak skutečně bylo, ryby by tedy opravdu padaly z nebe a "pršely by". Teorie ovšem nedokáže vysvětlit, proč ryby rok co rok padají na téměř stejném místě. 

"Lidé tady jsou hluboce věřící. Nesmíte jim říct, že nemají pravdu, naštvalo by je to," říká úředník Urbina, který se kloní spíše k vědečtějšímu vysvětlení. Žádný místní přitom zatím nezahlédl padající ryby z nebe, nikdo se totiž neodvažuje vyjít ven. Tamní pastorka o úkazu mluví jako o tajemství, které zná jen Bůh. Deník cituje její slova, která hovoří o tom, že napršené ryby nelze prodávat, je to totiž boží dar. 

Zhruba dvě desítky let je úkaz také oslavován. Na slavnosti probíhá soutěž mladých žen o titul "Señorita Lluvia de Peces"  - Miss pršící ryby, vítězka následně projede v průvodu v obleku mořské víly. Městečko se však neuchýlilo k žádnému trvalému vizuálnímu ztvárnění úkazu. Nenajdete tak žádné pomníky, pamětní desky nebo suvenýry s rybími motivy. V minulosti se mluvilo o velkolepé fontáně, k realizaci projektu ale nedošlo. 

Témata:  Honduras tajemství záhady počasí

Aktuálně se děje

3. května 2024 11:17

Kuleba chce zapojit Rusko do jednání o míru nejdříve po summitu ve Švýcarsku

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy