Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výsledky prezidentské volby v Hondurasu platí, opozice manipulace neprokázala

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Tegucigalpa - Nejvyšší volební tribunál (TSE) v Hondurasu znovu zamítl odvolání proti výsledku listopadových prezidentských voleb. Opoziční aliance žádala kvůli údajným podvodům při hlasování anulaci znovuzvolení prezidenta Juana Orlanda Hernándeze.

Nejvyšší volební tribunál uvedl, že opoziční tvrzení o "podvodech při sčítání hlasů a falšování volebních zápisů" není podpořeno dostatečnými důkazy. Odvolání u TSE podal šéf levicové Opoziční aliance proti diktatuře Manuel Zelaya.

Nejvyšší volební soud zamítl opoziční odvolání již potřetí. Koncem prosince znovuzvolení Hernándeze uznaly Spojené státy a kandidát opozice Salvador Nasralla, populární televizní moderátor, prohlásil, že upouští od napadání výsledků kontroverzních voleb.

Hernández volby vyhrál navzdory tomu, že Nasralla při průběžném sčítání s náskokem vedl, pak bylo ale sčítání hlasů na den přerušeno a nakonec byl za vítěze označen dosavadní prezident. Hernández kandidoval i přesto, že ústava dva prezidentské mandáty v řadě nepovoluje.

Po vyhlášení výsledků voleb vypukly po celém Hondurasu protesty. Během nich zemřelo 34 osob.

Témata:  Honduras volby

Aktuálně se děje

8:24

Při lyžování v rakouských horách zemřel český občan

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy