Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Duterte je ve válce s radikály i islamisty. Nasadí do boje armádu

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Manila - Filipíny jsou ve válce nejen s islamisty, ale i levicovými radikály. Prezident Rodrigo Duterte oznámil, že už nemá zájem o mírové rozhovory s komunistickými povstalci. Je odhodlán proti nim zasáhnout silou.

"Komunističtí povstalci znovu obnovili svoji činnost, až tady (v Marawi) skončíme, půjdeme po nich," řekl Duterte při své čtvrteční návštěvě vojáků na jihu země.

Povstalci z Nové lidové armády (NPA), ozbrojené složky komunistické strany, vedou od roku 1969 na východě a jihu země boje v maoistickém stylu. V jejich řadách je zhruba 3000 povstalců.

V květnu filipínská vláda zrušila plánované mírové rozhovory s povstalci. Reagovala tak na zesílení ofenzívy NPA na venkově. Mírová jednání přitom byla donedávna jednou z politických priorit filipínského prezidenta, poznamenala agentura Reuters.

Témata:  Filipíny Rodrigo Duterte

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy