Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo přehodnotí všechny zbrojní projekty s Tureckem

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Vztahy mezi Berlínem a Ankarou jsou od loňského nezdařeného puče v Turecku špatné a krize se dál prohlubuje. Německo se nyní rozhodlo znovu přehodnotit všechny zbrojní projekty s Tureckem.

"Prověřujeme všechny žádosti (o zbrojní obchody)," uvedla mluvčí německého ministerstva hospodářství. Bulvární deník Bild, který často získává exkluzivní informace, již ve čtvrtek napsal, že Berlín se rozhodl pozastavit všechny zbrojařské obchody s Ankarou.

Aktuální napětí v německo-tureckých vztazích vyvolalo úterní zadržení šesti bojovníků za lidská práva včetně Němce, Švéda a ředitelky organizace Amnesty International v Turecku Idil Eserové. Turecko je viní z podpory terorismu.

Podle serveru Spiegel Online zadržely turecké úřady od loňského zmařeného převratu v Turecku 22 německých občanů včetně německo-tureckého dopisovatele deníku Die Welt Denize Yücela, jehož Ankara drží ve vyšetřovací vazbě od února.

"Musíme přistoupit k nové orientaci naší politiky vůči Turecku," prohlásil včera šéf německé diplomacie Sigmar Gabriel, který ve středu kvůli novému napětí v německo-tureckých vztazích přerušil dovolenou. Gabriel řekl, že na nutnosti změn ve vztazích s Ankarou se dohodl s kancléřkou Angelou Merkelovou i s předsedou sociální demokracie Martinem Schulzem.

Témata:  Německo Turecko zbraně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy