Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při sebevražedném útoku zemřel syn vůdce Talibanu

Taliban, Afghánistán
Taliban, Afghánistán
Foto: AFP

Kábul - Syn vůdce hnutí Taliban mully Hajbatulláha Achúndzády zemřel ve čtvrtek, když v jihoafghánské provincii Hílmand provedl sebevražedný atentát. Dnes o tom informovala agentura Reuters s odvoláním na mluvčího Talibanu.

Třiadvacetiletý Abdur Rahmán najel vojenským autem naloženým výbušninami do základny afghánské armády ve městě Gerešk. Podle mluvčího byl tento mladík studentem medresy, islámské náboženské školy, a chtěl spáchat sebevražedný útok.

"Toto poslání ve čtvrtek naplnil," uvedl. Jeden z Talibanců, kteří mají blízko k rodině vůdce hnutí, uvedl, že Abdur Rahmán se jako sebevražedný atentátník přihlásil ještě před tím, než se jeho otec stal šéfem Talibanu. Do loňského května stál v čele Talibanu Muhammad Mansúr, kterého zabil útok amerického bezpilotního letounu.

"Sebevražedný útok doposud provedla řada blízkých příbuzných vysoce postavených činitelů Talibanu, ale Hajbatulláh se stal prvním nejvyšším vůdcem, jehož syn obětoval život," řekl vysoce postavený člen Talibanu.

Reuters uvádí, že v posledních dnech se boje v provincii Hílmand, odkud pochází většina afghánského opia, zintenzivnily. Povstalci z Talibanu ovládají většinu provincie a ohrožují i její správní centrum Laškargáh. Afghánské vládní jednotky s podporou amerických náletů se je z okolí města snaží vytlačit.

Témata:  Tálibán sebevražedný atentát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy