Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řím se potýká s drastickým suchem. Hrozí ekologická katastrofa

Itálie, ilustrační foto
Itálie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Řím - Italské úřady kvůli dlouhému období sucha nařídily zastavit čerpání vody z jezera nedaleko Říma. Hlavní město Itálie tak možná bude nuceno zavést na vodu přídělový systém.

Zákaz čerpání vstoupí v platnost 28. července. "Je to tragédie," uvedl Nicola Zingaretti, jenž stojí v čele regionu Lazio. "Pravdou je, že jezero Bracciano příliš výrazně kleslo a hrozí ekologická katastrofa," dodal.

Společnost Acea, která provozuje římský vodárenský systém, uvedla, že hladiny vody v nádržích zásobujících město dramaticky klesly v důsledku dvouletého období podprůměrných srážek. Situaci navíc podle firmy zhoršila nynější vlna veder.

Acea nicméně rozhodnutí úřadů zastavit čerpání z jezera Bracciano kritizuje a považuje ho za "jednostranné a protiprávní". "Takovéto drastické omezení přílivu vody do vodárenské sítě hlavního města nás donutí zavést střídavé dodávky, které se dotknou 1,5 milionu Římanů," uvedl mluvčí podniku.

Témata:  Itálie voda sucho

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy