Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko pod taktovkou Ruska? Východ se nás snaží ovlivnit roky, píše prestižní tisk

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

V České republice již roky úspěšně funguje několik proruských webů, které se snaží poštvat nás proti Evropské unii. Tvrdí to německá variace online deníku Huffington Post.

O mediální propagandě proruských webů píše významný Německý deník. Podle něj existuje v ČR zhruba 40 propagandistických webů, které šíří falešné informace, co poštvávají veřejnost proti Evropě a chválí Rusko .Huffington post informuje, že čtenost takových portálů dosahuje zhruba 10% nejsledovanější české internetové stránky Seznamu. 

„Evropská unie je jedním z nejdůležitějších témat proruských médií,“ komentovala česká politoložka Petra Vejvodová z Masarykovy univerzity v Brně. Ta společně se svým kolegou Milošem Gregorem tato média důkladně studovala a konstatovali, že „využívají manipulační techniky" a „vzbuzují nedůvěru v politické instituce a demokratický systém.“

„Česká republika je v první linii desinformační kampaně Kremlu,“ varoval šéf pražského think tanku Evropské Hodnoty Jakub Janda. Ten vede projekt Kremlin Watch (kremelská hlídka), který s problémem bojuje. Janda tvrdí, že proruská média to u nás mají snadné proto, že mohou stavět na silných spojencích, jako je například prezident Miloš Zeman. 

„Dlouhodobým cílem Moskvy je ukončit české členství v Evropské unii, což by jí velmi ublížilo,“ je přesvědčený Janda. Německý článek dále odkazuje na klíčovou roli Martina Nejedlého, který v roce 2012 vedl Zemanovu kampaň a údajně má silné vazby na Rusko. Také upozorňuje na paramilitární organizace jako jsou "Českoslovenští vojáci v záloze proti válce plánované velením NATO". Ty podle webu mají také vliv na destabilizaci pozice České republiky v EU. 

Témata:  Vladimír Putin Rusko Miloš Zeman Česká republika

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy