Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při sebevražedném atentátu v afghánské metropoli zemřelo nejméně 24 lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: News.com.au

Kábul - Při dnešním teroristickém útoku v Kábulu zahynulo 24 osob a 42 dalších utrpělo zranění. Afghánistán od odchodu většiny zahraničních bojových jednotek v roce 2014 čelí mnoha politickým a bezpečnostním problémům.

Automobil napěchovaný trhavinami narazil do autobusu převážejícího zaměstnance ministerstva důlního průmyslu. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Čtvrť, v níž byl atentát spáchán, obývají převážně šíitští Hazárové. Podle agentury AP tam žijí i někteří prominentní politici, například hazárský vůdce a člen parlamentu Muhammad Muhakík. Terčem atentátu byla podle některých zdrojů právě Muhakíkova rezidence, podle jiných autobus s ministerskými úředníky.

"Vůz explodoval před prvním kontrolním stanovištěm u rezidence pana Muhakíka," řekl agentuře AFP mluvčí tohoto politika. Mezi mrtvými jsou podle něj členové ostrahy i civilisté.

Mluvčí ministerstva vnitra i někteří svědkové ale tvrdí, že cílem byl mikrobus se zaměstnanci ministerstva důlního průmyslu. Oblast nedaleko Muhakíkova domu policie uzavřela.

Prezident Ašraf Ghaní se potýká se stále častějšími povstaleckými útoky hnutí Taliban a s novou teroristickou skupinou, která je spřízněna s organizací Islámský stát (IS).

Během první poloviny tohoto roku zahynulo při násilnostech v Afghánistánu už 1662 civilistů. Na konci května tam při mohutném bombovém atentátu spáchaném s pomocí nákladního automobilu zahynulo nejméně 150 lidí.

Dnešní útok je už desátým velkým atentátem v Kábulu od počátku roku, uvedla agentura DPA. Hazárská komunita si v těchto dnech připomíná první výročí atentátu proti několikatisícové demonstraci svých příslušníku v Kábulu, kde loni 23. července zahynulo 84 lidí a dalších 300 bylo zraněno. Šlo také zároveň o první atentát v Kábulu, k němuž se přihlásil takzvaný Islámský stát.

Témata:  teroristické útoky v Afghánistánu Afghanistán terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy