reklama

Začátek jednání horní komory brazilského parlamentu zatím není jasný, výsledek hlasování bude pravděpodobně znám o středeční noci či až ve čtvrtek.

Rousseffová znovu kritizovala snahy o své odvolání jako "státní převrat bez armády a bajonetů". V jeho čele podle ní stojí bývalý předseda sněmovny Eduardo Cunha jako spojenec viceprezidenta Michela Temera, který by prezidentku mohl v čele státu již tento týden nahradit. "Tito lidé se nedokážou nechat zvolit do prezidentského úřadu, a tak používají proces sesazení jako nepřímé volby, z nichž byl lid vyloučen," prohlásila.

Cunha je považován za vůdce odpůrců prezidentky a byl mezi iniciátory dubnového hlasování, ve kterém dvě třetiny poslanců hlasovaly pro její odvolání.

Podle průzkumu velkých brazilských deníků je pro ústavní žalobu přibližně 50 z 81 senátorů, což je dost na to, aby byla Rousseffová dočasně odvolána a nahradil ji viceprezident Temer. Jeho poradce již novinářům prozradil, že viceprezident se po převzetí nejvyššího úřadu chystá snížit počet ministerstev z 32 na 22.

Rousseffová popírá, že by spáchala jakýkoliv zločin, a argumentuje, že s rozpočtem podobně kouzlili i její předchůdci. Její právníci už požádali nejvyšší soud, aby celý proces odvolávání šéfky státu zrušil.