Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Manipulace na internetu: Dokážete rozpoznat fake news a zmanipulované fotky? Otestujte se i vy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn - Obsáhlý test toho, zda jsou lidé schopni rozpoznat zmanipulované a upravené fotografie, nabídli britští vědci. Otestovat se můžete i vy. Z jejich experimentu vyplynulo, že většina lidí sice pozná, zda je fotka pravá nebo zfalšovaná, konkrétní úpravy fotek ale určit nedokáže.

Lidé podle výzkumu poznají jen v 60 procentech případů, zda je na fotografii z běžného života něco špatně. Jenom ve 45 procentech případů dokáží určit konkrétní chyby, které na fotografii jsou. Průzkum vedla doktorandka Sophie Nightingalová z Universtity of Warwick, jeho výsledky byly prezentovány ve vědeckém magazínu Cognitive Research: Principles and Implications (Kognitivní výzkum: Principy a důsledky). 

"Naše studie odhalila, že ačkoliv většina lidí správě určí manipulaci na obrázcích, k dokonalosti mají daleko. Je to důležité zjištění, protože lidé jsou vystaveni na denní bázi čím dál většímu množství obrázků a potencionálních falešných obrázků na sociálních sítích, na internetu a v médiích," říká o průzkumu Nightingalová. 

Výzkumníci vytvořili online test, ve kterém upravili několik fotek z Google vyhledávače. Změnili jasy a stíny, vybělili zuby postavám a přidávali či odebírali předměty z fotek. Test pak podstoupilo 707 jedinců. 

Test si můžete vyzkoušet i vy na tomto odkazu - test je v angličtině: Test fake news ZDE.

Účastníkům byla dána otázka, zda si u každé jednotlivé fotografie myslí, že je digitálně upravená. Většina sice správně určila, které fotky jsou upravené, když však měli určit, co konkrétně je na fotce zmanipulované, nastal problém. 

"Slabá lidská schopnost identifikovat manipulace na fotografiích představuje problém v kontextu právních záležitostí, kdy fotky mohou být použity jako důkazní materiál," říká doktorka Kimberley Wadeová, spoluautorka studie. Soudci a svědci tak mohou za skutečné považovat fotografie, které někdo předem zmanipuloval. Vědecký tým se v reakci na výsledky testů rozhodl vymyslet cesty, jak lidem pomoci účinněji rozpoznat chybná fakta. 

Témata:  hoax výzkum počítače internet

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy