Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeká MMFvelké stěhování? Za deset let už by mohl sídlit v Číně, říká Lagardeová

Christine Lagardeová, šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Jean-Claude Juncker
Christine Lagardeová, šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Jean-Claude Juncker
Foto: European Union

Washington - Pokud bude pokračovat trend růstu čínské a ostatních rozvíjejících se ekonomik a pokud se tento vývoj odrazí v jeho hlasovací struktuře, mohl by se Mezinárodní měnový fond (MMF) za deset let mohl přestěhovat z USA do Číny. Prohlásila to dnes šéfka MMF Christine Lagardeová.

Šéfka MMF hovořila ve Washingtonu o přesunu jako o „možnosti". Fond bude nucen zvýšit zastoupení největších rozvíjejících se trhů, protože tyto ekonomiky získávají na síle a vlivu.

Lagardeová připomněla, že stanovy MMF předepisují, že sídlo má mít v největší členské ekonomice. Tou jsou od vzniku instituce v roce 1945 Spojené státy, které mají se současnými 16,5 procenta hlasů praktické veto na rozhodnutí fondu, napsala agentura Reuters.

Ekonomové ale odhadují, že Čína je v příští dekádě díky svému odhadovanému šestiprocentnímu růstu předstihne. MMF změnil způsob hlasování v roce 2010, další reforma se chystá na příští rok.

Témata:  Mezinárodní měnový fond (MMF) Christine Lagardeová Čína

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.