reklama

Zadržená skupina, ve které byli všichni mladší 15 let, v noci na pondělí ve Stockholmu při jednom z přepadení použila podle výpovědi jedné z obětí zřejmě nůž. Policistům se podařilo děti zadržet a následně je předali sociální službě. 

Anestadová neupřesnila identitu zadržených dětí, The Local nicméně poznamenal, že policejní zpráva z roku 2015 hovoří o zhruba 800 problematických teenagerech pocházejících především ze severoafrických zemí. Anestadová uvedla, že zadržená mládež se následně vrací zpět na ulici.

"Nazýváme je dětmi ulice. Jsou to děti, které stojí mimo švédskou společnost, nejsou vůbec zapojeny do (sociálního) systému, takže nemají žádnou ochranu a jsou velmi zranitelné. Nejde jen o to, že pácháte zločiny, sami se ale velmi snadno můžete stát obětí zločinu," vysvětlila.

Švédsko je jednou ze zemí, která byla před zpřísněním podmínek pro migranty atraktivní. Podle statistik v letech 2013 až 2015 přišlo do této severské země zhruba 300.000 migrantů, byla mezi nimi i řada dětí bez doprovodu.