reklama

Čína zvyšuje obranná opatření podél hranice s KLDR již od prvního jaderného testu Pchjongjangu z roku 2006. Tato opatření zahrnují mimo jiné výstavbu plotu na určitých úsecích hranice a posílení hlídek.

Podle internetových stránek čínské vlády a armády, stejně jako podle vyjádření čínských a zahraničních expertů, ale Peking v posledních měsících podnikl řadu dalších kroků. Tyto změny přicházejí v době, kdy americký prezident Donald Trump opakovaně varoval, že zvažuje vojenskou akci s cílem zastavit severokorejský jaderný zbrojní program, konstatoval WSJ.

K novým opatřením ze strany Číny patří nepřetržité sledování hornaté hranice mezi oběma zeměmi prostřednictvím kamer a bezpilotních letounů či budování bunkrů na ochranu proti jaderným a chemickým zbraním. Čína také reorganizovala armádní složky na severovýchodě země a v poslední době uskutečnila v tomto regionu několik vojenských cvičení. Zúčastnily se jich speciální, výsadkové a další jednotky, které by podle expertů v případě krize mohly být vyslány do Severní Koreje.

Experti uvádějí, že změny v čínské armádě jsou součástí celostátní vojenské reformy zahájené v loňském roce, v oblasti u hranic se ale soustřeďují především na případné řešení severokorejské krize. Čínu dlouhodobě znepokojuje propustnost téměř 1300 kilometrů dlouhé společné hranice se Severní Koreou.