Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Calais to vře: Řidič kamionu skončil po útoku migrantů s rozbitou hlavou v kaluži krve

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto Mail Online

Calais – Pouhých šest týdnů poté, co v Calais kvůli migrantům zemřel řidič polského kamionu, došlo na místě k dalšímu vážnému incidentu. Běženci jednomu z řidičů rozbili hlavu cihlou a ukradli mu jeho vozidlo.

Asociace silniční nákladní dopravy (RHA) označila útok na nepojmenovaného řidiče, který leží v nemocnici s vážným zraněním hlavy, jako „nesmírně znepokojující". Organizace také uvedla, že „jde o tvrdé varování pro britské dopravce, že migranti se nezastaví před ničím, aby se dostali k britským břehům“.

„Od začátku této situace jsme zdůrazňovali, že migranti ohrožují životy řidičů těžkých nákladních vozidel," uvedl generální ředitel RHA Richard Burnett. „Tato poslední metoda únosu je nová a jasně ukazuje, že zoufalství migrantů, kteří se chtějí dostat se do Velké Británie, dosáhlo nových výšin.“

Řidič zastavil na dálnici A16 u severofrancouzského přístavu Calais v oblasti Marck, když si všiml migrantů, kteří se snažili vlézt do jeho kamionu. Když opustil vozidlo, aby zkontroloval škody, byl napaden davem, který mu pak ukradl jeho nákladní vůz a odjel do přístavu. Řidič zůstal ležet na zemi v kaluži krve.

Národní zpravodajská služba pro kriminalitu proti dopravním prostředkům (NavCIS) uvedla, že únosci, kteří byli zastaveni policií několik kilometrů od incidentu, patřili ke skupině 20 až 30 mužů. „Pokud bude úroveň násilí z posledních šesti až osmi týdnů přetrvávat, chtěl bych, aby se tam vrátila armáda," uvedl zástupce NavCIS Andrew Round. „Prostě to není fér k řidičům. Je třeba, aby vláda Spojeného království a francouzská vláda spolupracovaly nad rámec toho, co již dělají,“ dodal.

V červnu na jedné z hlavních příjezdových cest do Calais zemřel při nehodě polský řidič poté, co přistěhovalci naházeli na dálnici A16 kmeny stromů ve snaze zpomalit provoz a proniknout do vozidel směřujících do Británie. RHA nahlásila, že následně bylo v zadní části jednoho z nákladních automobilů nalezeno devět Eritrejců.

Témata:  uprchlíci Francie řidiči

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy